Champagne door de jaren heen

Inhoudsopgave:

De eerste associatie met champagne is voor de meeste mensen feest. Er wordt met champagne geproost tijdens feestelijke gelegenheden zoals Oud & Nieuw, diploma-uitreikingen, contractverlengingen en verjaardagen. Maar hoe heeft champagne zich in de loop der jaren ontwikkeld tot de bubbels van onder andere Veuve Clicquot, Piper Heidsieck, Taittinger en Pommery? Dat lees je in dit blog.

Het prille begin

Champagne kent haar oorsprong in Romeinse tijd. Rond de 5e eeuw werd er in het Romeinse Rijk voor het eerst wijnbouw bedreven. Dit gebeurde, uiteraard, in het huidige Frankrijk, in de champagnestreek. De naam van die regio heet in het Latijn overigens ook Campania. Kleine hint naar de naam van de drank. De drank werd destijds deels gemaakt met water en op, zij het primitieve manier, bewaard. De kwaliteit zou in de latere jaren flink verbeteren.

 

De productie van wijnen liep tijdens het begin van de middeleeuwen behoorlijk achteruit. De armoede in Europa nam flinke vormen aan en het voedsel was schaars. Mensen hadden dus niet de luxe om uitgebreid aan de wijn te gaan. De wijnbouw is destijds niet verloren gegaan doordat de kerk zich ermee bemoeide. Veel kerken hadden wijngaarden voor de eucharistie. Pas in de 11e eeuw nam de welvaart weer dusdanig toe, dat de wijnbouw ook weer op gang kwam. 

De bubbels

Zoals je al kon lezen, in de Romeinse tijd en de middeleeuwen is er sprake van wijn, niet van champagne. Het is ook niet helemaal duidelijk wanneer champagne precies is ontdekt. Een vaak genoemd jaartal is 1662. De Engelse wetenschapper Christopher Merritt ontdekte dat wijn bruisend te maken is door suiker toe te voegen. De naam Dom Pérignon wordt ook vaak in één adem genoemd met de ontdekking van champagne. Hij ontdekte tegen het einde van de 17e eeuw steeds meer manieren om druiven te persen. Hij ontdekte onder andere dat je witte wijn uit blauwe druiven kon produceren door de druiven intact te houden. Pérignon wordt daarom ook wel de vader van de champagne genoemd.

De eerste champagnehuizen

Tijdens de 18e nam de vraag naar champagne toe, zeker in de hogere klasse van de samenleving. Voornamelijk Napoleon Bonaparte dronk graag een glaasje bubbels. In die periode werden ook de eerste champagnehuizen opgericht, waaronder Moët & Chandon, Ruinart en Veuve Clicquot. De weduwe van Clicquot ontdekte zelfs dat de flessen het beste ondersteboven gehouden moesten worden om het bezinksel in de hals te laten lopen. Zo verbeterde de smaak enorm.

De wereldwijde bekendheid

Champagne kreeg in de 18e al wereldwijde bekendheid, maar dit explodeerde tegen het einde van de 19e eeuw. Frankrijk was destijds hét middelpunt van de wereldse belangstelling, de champagne was destijds niet aan te slepen bij de de Franse koningen in Reims. De export ging toen ook heel snel. 


In de 20e werd de naam ‘’champagne’’ beschermd. Sinds die tijd mogen alleen wijnen die afkomstig zijn uit de champagnestreek ook daadwerkelijk de naam champagne dragen. De Werelderfgoedlijst van UNESCO heeft champagne zelfs in het selecte gezelschap opgenomen.

https://muselet.nl/
Tags:
Delen:
Meer Berichten
Stuur ons een bericht

Registreer nu en deel jouw verhaal vandaag nog op ons platform. Ontdek hoe jouw verhaal anderen kan inspireren en verbinden.

Gerelateerde Berichten

Beste warmtepomp opties

De beste warmtepomp opties voor jouw woning Een warmtepomp is een slimme investering voor iedereen die op zoek is naar een duurzame en efficiënte manier

...

Gekoelde Verse Borrelboxen

Gekoelde Verse Borrelboxen: Versheid Tot Aan Je Deur Wanneer het aankomt op genieten van een borrelmoment, is niets belangrijker dan de versheid en kwaliteit van

...

Wat zijn populaire cadeaus voor avontuurlijke jongens

Er zijn een paar belangrijke dingen waar je op moet letten bij het kiezen van geschenken voor avontuurlijke mannen. Kijk eerst naar zijn interesses en

...

Hoe vind je een cadeau voor een man?

Het is moeilijk om een cadeau voor mannen te vinden. Ze hebben misschien al alles wat ze willen, of ze weten niet wat ze willen.

...