De kamervraag
Image default
Vervoer en transport

Waarom heb ik asbestzakken nodig?

Asbest verwijderen met asbestzakken? Is dat nodig? Jazeker! Voor het verwerken van asbesthoudend materiaal moet jij jezelf namelijk houden aan bepaalde regelgeving, gesteld vanuit de overheid. Eén van die voorwaarden is dat je asbest afvoert in een speciale verpakking, zoals asbestzakken. Je kunt echter ook asbest verpakken in bouwfolie, welke je kan dichtplakken met speciale asbest PVC tape.

Waarom kan ik niet zomaar asbest afvoeren?

Asbest is, zoals je waarschijnlijk wel weet, schadelijk voor je gezondheid. Wanneer je asbesthoudend materiaal heel houdt, is er niet zoveel aan de hand. Het gaat meestal pas mis als je het materiaal beschadigd of breekt. Hierbij komen namelijk de zeer schadelijke asbestvezels vrij. Wanneer je deze vezels inademt, kunnen je op termijn nare ziektes krijgen, zoals asbestose. Om deze reden is het erg belangrijk dat je asbest veilig en verantwoordt afvoert. Dit afvoeren is ook aan veel regels verbonden. Deze kun je opvragen bij de rijksoverheid. Het gebruik van een asbestzak kan bij deze regelgeving een uitkomst bieden.

Wat is het nut van de asbestzak? Met asbestzakken kun je op een veilige, verantwoorde en legale manier asbest afvoeren. Zo voorkom je dat asbestvezels in het milieu belanden en dat mensen of dieren hier ziek van worden. Asbestzakken zijn over het algemeen gemaakt van LDPE of polypropyleen. Het zijn bijzonder stevige zakken, waarin jij asbest op een veilige manier kunt vervoeren. Niet elke zak kun je zomaar een asbestzak noemen. Want aan welke eisen moet zo’n zak dan voldoen?

Asbest dubbel verpakken in asbestzakken

Allereerst moet je asbest altijd dubbel verpakken. Zo voorkom je dat, als één zak scheurt, het materiaal niet meteen op straat ligt. In totaal moet de complete asbestverpakking 200 micron dik zijn. Je kunt er dus bijvoorbeeld voor kiezen om twee plastic asbestzakken van 100 micron te gebruiken. Er zijn echter ook speciale zakken van polypropyleen op de markt, met een liner van LDPE.

Als je de diktes van de lagen bij elkaar optelt, kom je op een totale dikte van 200 micron. Het voordeel van het polypropyleen, is dat de asbestzak niet kan uitscheuren. De plastic liner, zorgt ervoor dat het afval niet nat kan worden.  

Verpakken met een A-vignet en PVC tape

Een belangrijke eis voor het verpakken van asbest, is dat een asbestzak voorzien is van een A-vignet. Hierop staat duidelijk vermeldt dat de verpakking asbesthoudend materiaal bevat. Vergis je niet! Probeer je asbest af te geven bij de milieustraat in een verpakking zonder asbestlogo? Dan sturen de aanbiedstations je gewoon weer naar huis! De meeste asbestzakken zijn dan ook voorzien van zo’n A-vignet. Je hebt echter ook speciale asbest PVC tape. Deze PVC tape is bedrukt met het A-vignet. Zo kun je bijvoorbeeld ook met standaard plastic puinzakken asbest afvoeren, door deze te beplakken.

 

 

PVC tape combineren met asbest folie

Je kunt dus asbesthoudend materiaal afvoeren met asbestzakken óf met blanco puinzakken beplakt met PVC tape met het A-vignet. Of er nog meer opties zijn? Jazeker! Zo kun je ook het materiaal verpakken in speciale folie voorzien van het A-vignet. Let er dan wel op, dat je de verpakking zo goed mogelijk luchtdicht afsluit. Hiervoor kan je dan weer gebruikmaken van een gewone PVC tape. Je kunt het asbesthoudend materiaal natuurlijk ook gewoon verpakken met een dikkere bouwfolie van minimaal 100 micron. Wel moet je deze folie dan beplakken met, je raadt het vast al, PVC tape met het A-vignet!   

https://www.profipack.nl/tape-etiketten/verpakkingstape/pvc-tape