Voor de meeste mensen zijn obligaties wat minder bekend dan aandelen. Toch is investeren in obligaties een hele goede optie, vooral wanneer je op de langere termijn wilt gaan beleggen. Obligaties kopen kan in principe op elk moment, maar is dus vooral interessant wanneer je op de langere termijn rendement wil behalen. Wat obligaties precies zijn en of jij er wel of niet in zou kunnen beleggen lees je hieronder!
Wat is een obligatie preciesWat is een obligatie nou eigenlijk precies? Het is simpelweg een lening die een overheid of bedrijf uitgeeft. Wanneer je een obligatie koopt, leen je dus in principe geld uit. In ruil hiervoor ontvang je een vast afgesproken rentebedrag. Dit is een je rendement. Aan het einde van de looptijd krijg je vervolgens je inleg weer terug. Investeren in obligaties kan in principe gewoon op de beurs of bij een online broker. Obligaties kopen wordt vaak gezien als een relatief veilige belegging.
De verschillende soorten obligatiesObligaties zijn er in verschillende soorten. De meest voorkomende obligaties zijn staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Staatsobligaties worden door een overheid uitgegeven, om tekorten te dekken. Dit zijn de obligaties met het minste risico, omdat een staat niet snel failliet gaat. Ook de rente wordt in principe altijd gewoon betaald. Uiteraard zit er hier wel verschil in wat voor land het is. Een obligatie van een Westers land is over het algemeen heel betrouwbaar. Bedrijfsobligaties worden, je raadt het al, uitgegeven door bedrijven. Deze zijn wat risicovoller dan staatsobligaties, omdat je hierbij afhankelijk bent de staat van het bedrijf waarvan je een obligatie koopt. Een bedrijf gaat uiteraard ook eerder failliet dan een overheid. Naast deze twee veel voorkomende types heb je ook nog andere typen. Deze typen zijn echter veel complexer en risicovoller dan de bovenstaande obligaties.
Hoe behaal je rendement met obligaties?Er zijn twee manieren om rendement te behalen op obligaties. Daarnaast krijg je de inleg na de looptijd weer terug. De eerste manier om rendement te halen is door de koers van een obligatie. Je betaald voor een bepaalde koers op de beurs, die wordt uitgedrukt in procenten. Je kunt hierin handelen en dan winst maken. De koers wordt bepaald door onder andere de kredietwaardigheid van de uitgever, het algemene sentiment op de financiële markt en de hoogte van de rente. De andere manier van winst maken op obligaties is de rente die je ontvangt. Ook dit hangt natuurlijk weer af van een aantal factoren. De kredietwaardigheid van het bedrijf of de overheid die de obligatie uitgeeft spelen hierbij een grote rol. Daarnaast is het zo dat hoe hoger de kans is dat je de inleg terug krijgt, en dus hoe kleiner het risico, hoe lager de rente zal zijn. Soms heb je een vaste rente, soms wordt er een variabele rente afgesproken. Bij de eerste krijg je simpelweg elke periode een vast bedrag, dat altijd hetzelfde blijft. Bij een variabele variant wordt de hoogte per periode opnieuw vastgesteld. Investeren in obligaties geeft weliswaar over het algemeen minder risico’s, het blijft uiteraard wel beleggen. Hieraan zijn altijd risico’s verbonden.
|
https://ifh-holding.nl/ |